Nieuws

Ontstaan boerderij Oezingaweer in Loppersum

Bij een bestaande schuur (oorspronkelijk bouwjaar: 1839) is door Oeds de Leeuw Wieland in 1909 in opdracht van S. Wiersema een bijschuur ontworpen, die in 1913 is uitgebreid met (de verbouwing van) het voorhuis.

Oeds de Leeuw Wieland bouwde het voorhuis in eclectische stijl met in het interieur veel Art Nouveau elementen: in de kamers aan de voorzijde bevinden zich gestucte plafonds met Art Nouveau-decoraties en marmeren schouwen; in de serre zitten bovenlichten met gekleurd glas-in-lood, de betegelde lambrisering heeft een bovenrand met geometrische motieven; in de gang zit een tochtdeur met boven- en zijlichten voorzien van geëtst glas, binnen een gelakt houten kozijn, het plafond is gepleisterd met Art Nouveau-decoraties, de vloer bestaat uit marmeren tegels, de lambrisering uit bruine en groene tegels, de paneeldeuren zijn gelakt met daarboven een kroonlijst met gebroken fronton in pleisterwerk, er is een houten spiltrap met gelakte trappaal met Art Nouveau-motieven.

Het kan gewoon niet op… Of alles er nog helemaal origineel in zit valt te betwijfelen, maar veel elementen zijn zeker nog aanwezig. Deze foto’s maakte ik met toestemming van de huidige bewoonster.

Op de verdieping ben ik niet geweest, maar volgens de beschrijving bevindt zich daar een gelakte houten lambrisering.  In de achtergang zit een granito vloer en een lambrisering met bruine en groene tegels en de paneeldeuren; in de kelder zag ik de plavuizen, het balkenplafond, de gepleisterde wanden met rondbogen met houten lattendeuren, de spekkisten. En in hoofd- en bijschuur de houten sporenkap met gebintstijlen. Daar zal, zoals het er nu naar uitziet, de tentoonstelling over architect Oeds de Leeuw Wieland komen te staan.

NOORDELIJKE ARCHITECT Oeds de Leeuw Wieland komt terug naar Loppersum!

NOORDELIJKE ARCHITECT Oeds de Leeuw Wieland in Oezingaweer!

De tentoonstelling met het vierde Noordelijke architectenportret, over Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919), zal naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden in de vroege zomer van volgend jaar in een van de schuren van boerderij Oezingaweer in Loppersum.

Want sinds kort is de boerderij opgekocht door de NAM en in beheer gegeven bij Carex uit Groningen. Carex-directeur Azing Wierda was direct enthousiast en bereid tot medewerking aan de tentoonstelling. In principe heeft Stichting Berlagehuis Usquert dan ook een toezegging voor het gebruik van de droogruimte in de (enorme) tweede schuur voor de tentoonstelling.

Het voorhuis zal, als de huidige bewoners er dan nog wonen (en dat hopen ze van harte), niet voor het publiek toegankelijk zijn, vandaar als troost enkele foto’s. De plafonds zijn per ruimte verschillend gedecoreerd: er is een kamer met druiven en een kamer met hoefijzers.

Op dit moment is Stichting Berlagehuis Usquert aan het onderzoeken welke andere boerderijen van Oeds de Leeuw Wieland nog bestaan én (grotendeels) authentiek zijn. Wie informatie heeft wordt nadrukkelijk uitgenodigd zich bij ons te melden: bel daarvoor 0595 435920!